Medlemskab af en a-kasse

Som med mange andre ting i livet, så går vi som lønmodtagere også langt, for at sikre vores eget skind. Arbejdsmarkedet er et nødvendigt onde, så om sige, men det er bedst at pakke ens situation som arbejdende ind i bobbelplast, så man er dækket på alle leder og kanter, skulle man nu ske at miste jobbet.

Som det måske er for nogen, så virker organisationer som fagforeninger og a-kasser som penge ud af vinduet, hvilket det også er i én forstand, men står man pludselig med hele ens kontor i en lille papkasse og ingen udsigt til en fast indkomst, så er situationen lige pludselig en helt anden. Billig a-kasseEr man medlem af en a-kasse, så er udsigten til penge på kontoen som før, dog kunne beløbet være anderledes end hvad man var vant til. Er man derimod udenforstående og ikke medlem af en a-kasse, så er livet pludseligt dobbelt så uretfærdigt.

I det følgende kommer der en kort og præcis beskrivelse af hvad en a-kasse er, og hvorfor det er så pokkers vigtigt, at melde sig ind mens man er i et fastlønnet job—så er man i hvert fald på den sikre side!

En arbejdsløshedskasse, som i daglige vendinger simpelt betegnes som a-kasse, er en sammenblanding af private lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende. Formålet med alle a-kasser er, som det lange navn antyder, at sikre de økonomien for de medlemmer, som skulle ske at stå uden arbejde og derved ingen udsigt til en fast indkomst.

Specifikke faggrupper

Lige som der er forskellige fagforeninger med specifikke faggrupper som medlemmer, så er a-kasserne opbygget efter samme princip, og det kommer sig af, at a-kasserne er løst forbundet med de overordnet fagforeninger. Eksempelvis, så har fagforeningen HK deres egen a-kasse, som er forbeholdt deres handels- og kontormæssige medlemmer.

De eksisterende a-kasser, som her i januar 2013 har sneget sig op på 26 statsanerkendte, hvilket vil sige at de har over 10.000 medlemmer, arbejder ud fra forskellige forudsætninger, men de principper og betingelser, som arbejdsløshedsdagpengene bliver udbetalt efter, er fælles for alle a-kasser.

Dagpengene, som er den kompensation som a-kasserne kan tilbyde deres medlemmer ved arbejdsledighed, kommer fra statskassen og er betalt over arbejdsmarkedsbidraget. Det kontingent man betaler som lønmodtager og medlem i en a-kasse, dækker det administrationsbeløb, som a-kassen bruger for at rådgive og behandle medlemmernes sager.

Behjælpelig

I bund og grund, så er det få, men meget vigtige, aspekter af ens arbejdsledighed, som a-kassen er behjælpelig med. Først og fremmest skal man informeres om ens rettigheder og de pligter, som der følger med ens ledighed. Dernæst får man rådgivning i at udarbejde et fyldestgørende CV, som skal være tilgængeligt for fremtidige arbejdsgivere via. f.eks. jobbank.dk.

Når man er tildelt dagpengeordningen, så skal a-kassen også føre opsyn med ens arbejdssøgning, og om hvorvidt man er aktiv i processen—halter man på dette punkt, så kan a-kassen fratage en retten til dagpenge, da det er ens pligt, og en forudsætning, at man er aktivt jobsøgende. Slutteligt, så kan a-kassen også formidle en et arbejde, om end et midlertidigt et.

I korte træk, så er en a-kasse ens økonomiske sikkerhedsnet, hvor man både aktivt leder efter nyt arbejde, samtidig med at man får mad på bordet.