Blokvogne til tung transport

Vi kender alle til at køre på motorvejen. Trafikken snegler sig afsted og vi når endelig til et sted, hvor vi kan se at der allerforrest i denne karavane kører en tung transport med en gravemaskine på ladet.

Dette scenarie er noget man ofte ser på vejene. Det er rigtig surt at komme til at hænge i karavanen bag sådan en “blokvogn“, men det er noget der mange gange gavner os alle. Mange af de blokvogne vi ser på vejene er nogle der er ved at transportere vindmøllevinger ud til kæmpevindmøller.

Sådan en blokvogn er designet til at kunne løfte og transportere meget tunge ting over større distancer. Det giver næsten sig selv, at skal sådan en blokvogn forbi en af vores utallige rundkørsler, så sker det mange gange ikke uden at der kommer støre dækmærker i rabatten eller at blokvognen har en person ude og guide chaufføren rundt omkring de forskellige forhindringer uden at denne kiler lastvognen fast.

De fleste blokvogne transporterer vindmøllevinger, men det er også et velkendt syn at se et vogntog med engen gravemaskiner eller tung militær transport. De fleste af de militære transporter kører ofte til de store træningsområder ved vores kaserner. Dette “Panser” som skal frem kører dog ofte om aftenen eller natten og forstyrer således ikke så meget, som midt på dagen i myldretiden.

Når en gravemaskine skal frem sker det mange gange fordi en gravemaskine er designet til at grave, og ikke til at køre. De er mange gange på bælter (eller larvefødder om man vil) og dette gør at de faktisk ikke er særlig effektive til at køre på landevejen. En gravemaskine måles heller ikke på hvor meget den kan køre på en liter diesel, den måles i stedet på hvor meget diesel, den bruger i timen på at grave. En gravemaskine kan godt ligge omkring 25 liter diesel i timen – hertil kommer så olie og andre typer af væsker, så det er en dyr fornøjelse at have en gravemaskine.

Blokvogne derimod er designet til at fragte gravemaskinen frem til det sted, hvor den skal starte sit arbejde. Det er meget billigere at have en blokvogn til at transportere en gravemaskine end det nogensinde vil være at have en gravemaskine til at køre afsted. Dette er også en af grundene til at vi ofte ser en masse af disse blogvogne og tung transport på vores motorveje.