Hvordan opstår akne?

Akne skyldes betændelse i de små talgkirtler, der omgiver de fine hår i specielt ansigtet og på overkroppen, for og bag.

I teenage-alderen øges dannelsen af kønshormoner, bla. det mandelige – androgener. Dette sker hos begge køn. Denne øgede mængde androgener stimulerer talgkirtlerne til at danne mere talg, som transporteres op gennem udførselsgangene fra talgkirtlerne til huden, som den gør fedtet. Men den kan også, sammen med celler fra huden, blokere talgkirtlens udførelsesgange.

Blokeringen af talgkirtlens udførselsgange fører først til at der opstår hudorme (komedoner). Disse kaldes whiteheads (lukkede komedoner) hvis de er hvide i toppen og blackheads (åbne komedoner), når de er sorte i toppen. Akne bakterien (propionibacterium acnes), kan inficere disse, hvilket ses som rødme, irritation og gullig sekretion fra komedonerne.

Beaute Pacifique Tilbud Spar op til 30% lige nu

Når en talgkirtel er inficeret og betændelsen er opstået, hæver den op, bliver rød og øm og potentielt kan der på et tidspunkt komme et gult hoved på. Betændelsesreaktionen kan også være så kraftig, at der kommer større hævede næsten væskefyldte knuder og cystisk akne er opstået.

Akne patienter har hverken mere eller mindre kønshormon i blodet end andre, de er blot mere følsomme overfor virkningen på huden. Hos nogle personer er talgkirtlerne ekstremt følsomme overfor mandligt kønshormon. Det er disse personer, som oftest er mænd, der rammes af akne i så svær grad, at det er nødvendigt med lægehjælp.