Julemaden – de klassiske retter

Nu er det rundt omkring i de hjem at man begynderovervejelserne omkring hvordan julemiddagen skal se ud. Der er de klassiske retter som grønkål, and og risengrød som hører julen til. Der er også de klassiske julefrokost retter som sild og medisterpølse som heller ingen vil være foruden. Men hvad plejer man egentligt at få og spiser vi det samme som vores forældre og bedsteforældre?

Vores madvaner er meget anderledes an vores forældres, vi synes retter som pizza og pita er en naturlig del af vores hverdagsmad. Retter som shawarma og falafel er heller ikke helt ukendte for os.

Det samme er ikke tilfældet for vores forældre, og specielt ikke hvad angår julemaden. I dag er det ikke usædvanligt at der ved flere af de traditionelle julefrokoster ikke spises julemad, men man prøver helt bevidst at undgå det. Dette er modsat hvordan det var for et par generationer tilbage, hvor man direkte søgte det. Dengang var det hele hjemmelavet, hvor i dag mange unge glemmer de gamle retter og ikke selv laver maden. Det er de færreste unge der i dag kan lave en flæskesteg eller for den sags skyld koge en risengrød.

På julebordet finder man i dag en række retter som knytter generationerne sammen. Det er andesteg, flæskesteg, hvide kartofler, brunede kartofler, grønkål, rødkål, risengrød, ris’ala’mande og mange andre retter. Der er mande specialiteter på tværs af landsdele, i nogle dele af landet laver man eks. stuvede grønkål, mens man i andre dele af landet rører det op med fløde. Nogle steder i landet spiser man også fulling som er en avanceret pandekage med svinekød og sovs i.