Solcelleanlæg – hvordan fungerer det?

Det er meget populært at investere i et solcelleanlæg, det kan være af økonomiske grunde eller fordi man tror på miljøet. Et solcelleanlæg kan bidrage med ekstra strøm og der er mange måder at gøre det på. Her kan du læse mere om det.

samfabersf / Pixabay

Vi kender dem alle, de solceller som sidder på tagene i alt fra store villaer til kolonihavehusene. Fælles for dem alle er at de er i stand til at indfange energien fra solen og omdanne den til elektricitet.

Et moderne solcelleanlæg er effektivt nok til at kunne drive en hel kolonihave, med alt hvad der hører til. Med moderne, lavenergi apparater, skal der også mindre strøm til at drive de forskellige dele af husstanden (køleskab, vaskemaskine osv.).

Når solcelleanlægget indfanger solens stråler omdannes det til strøm som e

nten kan bruges med det samme, eller det kan sendes ud i det offentlige energinet. Tidligere har det været således at du kunne sende strømmen ud i nettet og så få tilsvarende tilbage, når man havde behov for det. Sådan er det ikke længere – det betød også at der kunne være en forretning i at producere en masse strøm og så “sælge” det til el-nettet. Det kan ske, hvis man producerer mere strøm end man selv kan bruge. I dag er reglerne anderledes og der er ikke så meget økonomi i den del længere.

En anden model, som er meget brugt i fx. kolonihavehuse (som ikke er på el-nettet, da de mange gange ligger for langt ude) er at elektriciteten lagres i et stort batteri og man kan så bruge strømmen senere. Det er en god udnyttelse af strømmen og det giver en masse muligheder for at bruge den lagrede elektricitet, også når der ikke er sol til solcelleanlægget.