Stop madspil – spild ikke maden

Så er det snart jul igen, og igen i år er der udsigt til at de danske husholdninger smider mange kilo fødevarer ud. Når der i de små hjem laves julefrokoster og julemiddage skal der ikke spares på noget. Det bliver der heller ikke, men dagen derpå, er skraldespanden fyldt op med gode fødevarer som ikke fejler noget.

Der er mange penge at spare i at se om man ikke kan genbruge maden, eller ikke købe så meget ind. Godt nok skal man heller ikke gå på kompromis og lave juletiden til en sparetid. Men lidt sund fornuft skader ikke når man skal have serveret laksen eller måske specielt taget den af bordet igen. Det er jo typisk der hvor problemet opstår, man har igen i år lavet ALT for meget mad og ikke engang halvdelen bliver spist. Det betyder at man bare smider det ud i stedet for at bruge plastikbokse og gemme det hele i køleskabet til senere brug. Vi har alle et ansvar for at stoppe madspild.

Der er mange steder i verden, hvor alt den ekstra mad kan gøre stor gavn, men vi behøver ikke gå længere end lidt ned af gaden. Der er hvert år mennesker i Danmark som ikke har så meget og som allerede nu er i tvivl om der bliver råd til andet end rugbrød med leverpostej til jul. Det er en hån mod de mennesker at vi smider alt den mad ud, saml i stedet det hele der er for meget og giv det til dem der har behov for det. Der er mange stedet man kan komme og aflevere hvis man nu lige fik lavet en and for meget 🙂

Nu skal det hele ikke handle om at være barmhjertig samaritaner, men lidt omtanke og næstekærlighed er ikke for meget forlangt, specielt her op mod jul. Så egentligt er det bare lidt ekstra sund fornuft, både under planlægningen, men i særdeleshed under servering af maden man godt lige må huske på at gemme maden eller i første omgang ikke have købt så meget ind. Har du for meget mad, så aflever det til dem der virkelig har problemer med at få husholdningen til at slå til.