Varmrøget laks – en delikatesse

Noget af det vi alle kender er duften af varmrøget laks. Det er en af de traditionelle retter vi oftest ser til buffetter eller til sommer, når der grilles. Det er en af de retter som mange danskere forbinder med noget luksuriøst.

Meditations / Pixabay

Røgning af madvarer går mange hundrede år tilbage og har altid været brugt som en måde at konservere mad på. Det er en billig måde at konservere på. Salt og røgning af kød forlænger varens holdbarhed markant.

Der er også forskel på, hvordan man ryger fisk (fx. laks). Der er varmrøgning og der er koldrøgning – om man laver den ene eller den anden afhænger, naturligt af hvor høj varme der bruges under tilberedelsen. En varmrøgning kan tage en halv times tid, mens en koldrøgning typisk tager et par dage, da produktet skal hvile ind imellem.

En af de virksomheder som nu på tredje generation forhandler varmrøget laks er Hyttels Røgeri. De har perfektioneret rygningen til at ramme lige den smagspalette vi gerne ser her i Danmark. Det er et populært produkt, også for udlandet, hvor virksomheden eksporterer store dele af deres produkter.

Mange grill-entusiaster ryger selv deres fisk og eksperimenterer med både kold- og varmrøgning. Men er man supermarked eller delikatesse så kan det mange gange være en bedre løsning af tage fat i fx. en virksomhedn som Hyttels Røgeri, og så lade dem om at levere varen til dig. Så kan man trække på deres fulde erfaring.

I Danmark har vi en tradition for at spise mange andre fisk end lige røget laks. Det kan være røget ål, ørred, sild og makreller. Det er de klassiske saltede og røgede fisk, fælles for dem alle er at de smager godt røgede (det er alle fede fisk – det gode fedt).