Bæredygtige plastikposer

Løbebånd

For første gang i mere end et halvt år har jeg været på indkøb på i et på et udendørs gademarked. Det er sådan en tradition her i landet, at inde i byerne lukkes en gade 1 eller 2 gange om ugen, og den omdannes til marked for frugt, grøntsager, nødder, ost. Det er producenterne selv, som kommer og sælger deres produkter, og man kan sommetider få dem til lidt færre penge, end hvad de koster i et supermarked.

Længe siden

Jeg har ikke været på sådan et marked i så lang tid, fordi jeg har været bange for at blive smittet med Covid-19. Normalt er der rigtigt mange mennesker på disse markeder.
Men i går var der ikke så mange mennesker, så jeg tog min maske på og gik dertil. Jeg havde brug for at købe frugt og grøntsager. Og jeg fandt da også boder med lækre ferskener frisk grøn salat og en masse andre ting.

Alt var genbrugsplast

Jeg købte ind og var ret overrasket over, at alle varerne blev pakket ind i poser af genbrugsplast som disse: https://www.jakodan.dk/plastpose-genbrug-l-hvid.html . Det er noget, helt nyt. Selvom regeringen tog initiativ til, at man skal betale for sine plastikposer, når man køber ind i butikker, så har de ikke krævet, at producenterne opkræver gebyr for de poser, som de leverer varerne i. Derfor har det altid været ’normale”, miljøskadelige poser, man fik varerne i. Men det har åbenbart ændret sig i løbet af de sidste 6 måneder.
Mine ferskner fik jeg i en sort pose. På den var der et stempel, der sagde, at den er lavet af bioplast. Bonden, som jeg købte salat hos, pakkede den ind i en biopose af papir.

God og positiv overraskelse

Det var som sagt, en god overraskelse at se, at der er en generel tendens til, at man vil gøre sit bedste for både at servicere almindelige forbrugere som mig på bedste vis, og at man samtidigt tænker på miljøet.

Ham, jeg købte mine tomater hos, fortalte, at han havde set, at de producenter, som brugte miljøvenlig emballage, havde flere kunder end dem, der ikke brugte det. Så han havde besluttet at afskaffe den skadelige emballage, han hidtil har brugt med poser af genbrugsplast. Som han sagde: ”Hvis der skal så lidt til, at mine kunder går herfra med et smil og en følelse af, at vi alle passer på miljøet, så gør jeg det gerne. Og det er jo ikke besværligt.”

Måske var det hans snørklede måde at sige, at han også tænker på miljøet. Det kan jeg ikke sige. Jeg synes bare, at det er fedt, og egentlig så undrer det mig, at bønderne, som kommer ind til gade-markederne- eller torvedagene – ikke har tænkt på det noget tidligere. Om noget, så er de jo afhængige af, at vi har et sundt miljø. Så det er på tide, at de har ændret deres holdning til emballagen, de bruger, når de sælger deres varer direkte til os.

Det er et godt initiativ, de har taget, og jeg lagde mærke til, at mange af dem også sælger de samme varer, men skilter med, at de er økologisk dyrket.