Gode vådslibere
Her i kantinen, hvor vi servicerer mindst 300 mennesker til dagligt, har vi travlt i køkkenet. Her bliver hakket, stegt, kogt og anrettet. Vi gør meget ud af at bruge de bedste råvarer. Og vi gør meget ud af, at den mad, som vi serverer, smager af noget. Det skal se lækkert ud. Og så skal det naturligvis også være sundt. Vi laver alt helt fra bunden. Ikke noget med færdiglavede produkter.
Vådslibning
Vi har derfor en del køkkenudstyr. Dejmaskiner, food processorer og den slags. Og så har vi naturligvis alle mulige køkkenredskaber. Knive i massevis. Og de skal slibes – tit. Derfor har vi også et par vådslibere stående ude bag ved køkkenet. Her kan kokkene selv slibe deres knive. Det sparer dem tid, og det er godt. De har jo supertravlt.
Måske kan det være overraskende, at vi har vådslibere, men vi har set, at kokkene bruger dem flittigt. Og mærkværdigvis, så har vi ikke så mange ulykker. Det er, som om at skarpe knive ikke forvolder lige så mange ulykker, som sløve knive gør. Særligt når man ved, hvordan man håndterer en kniv ved et skærebræt. Så det er jo kun fint.
Bred menu
I dag har vi tre forskellige salater menuen. Vi har en fiskeret, en kødret og en vegetarret. Der skal være noget til alle. Og så har vi friskskåren frugt. Det er der faktisk mange, der sætter pris på hele året rundt.
Kokkene og køkkenassistenterne bruger gerne deres knive til at skære de mange grøntsager ud med. Men de kan også godt lide at bruge mandoliner. Det er sådan en slags høvlebænke, der kan stå på et bord. Man kan indstille skæret på dem, så man kan få lige tykke skiver. De er fx ideelle til at skære agurker til agurkesalat med. Eller kartofler til kartoffelpizza. Man kan også bruge dem til at juliennestrimle med.
Selv har jeg ikke så meget med selve fremstillingen af maden, vi serverer at gøre. Jeg er hende, der sørger for, at ugens menu bliver sat sammen. Regner kalorieindholdet per servering ud osv. Og så er jeg den, der står for indkøb af råvarerne. Det er min første opgave hver dag. Jeg tjekker, også om alle maskiner fungerer uden problemer, og så efterser jeg altså også rengøringspersonalet. Vi har skrappe krav til hygiejnen her. Det ved kokkene også. De ved også, at hvis der er et problem med en af maskinerne eller ovnene, ja så skal de meddele det til mig.
Nyt værktøj nogle gange
Så skal jeg sørge for, at den pågældende maskine bliver repareret eller udskiftet. Eller købe nyt værktøj her: https://www.dorchdanola.dk/
Det kan tage lidt tid at få udskiftet en maskine. Især de større maskiner. De skal oftest bestilles hos en specialforhandler. Har de ikke maskinen på lager, ja så må vi vente, indtil de får den hjem fra deres leverandør. Det skete fx med en ovn forleden. Den kommer fra et italiensk firma, så nu er vi kommet i en dårlig situation. I Italien er der nemlig industriferie i juli, så vi skal vente til langt ind i august, inden vi kan få den nye ovn.