Jakker og reflekser

Kan du huske, dengang vi var små? Og vi skulle køre på cykel til og hjem fra skole?
Jeg kan huske, at min far hver eneste morgen mindede mig om, at jeg lige skulle tjekke reflekserne på cyklens pedaler. Hvis der var mudder på, måtte jeg ikke køre, før jeg havde vasket det af. Det var virkeligt koldt at gøre på en mørk morgen sidst i november – og i regnvejr. Og hvis jeg skulle møde kl. 8 om morgenen, var det bare modbydeligt. Jeg hadede min far for at gøre det der tjek hver morgen. Jeg syntes at han var modbydelig og ond imod mig.

Det er jo sikkert

I dag kan jeg godt se, at han gjorde det bedste for mig. Jeg har lært, hvor vigtigt det er at blive set i trafikken. Var udsat for en dum ulykke, hvor jeg fik en alvorlig hjernerystelse, fordi jeg ikke tjekkede reflekserne på cyklen – eller viklede reflekser om bukserne.

Derfor har jeg al respekt for alle de mennesker, som tager refleksarbejdstøj på, når de er ude i trafikken eller offentlige rum. Fx vejarbejdere, eller kommunale gartnere, eller skraldemændene. De skal da kunne ses, både i lys og mørke især i mørke. Vi kører jo ikke langsomt forbi vejarbejde, selvom der er trekanter med faretegn, og området er afskærmet med de der bånd og orange plastik‐cones eller bøjer, eller hvad de nu hedder. Skraldemændene tager vi bare for givet. Jeg synes, de er meget fornuftige, når de bruger det tøj.

De mennesker, som tager deres refleksarbejdstøj på signalerer til os trafikanter, at de er her, og at vi skal passe på. Det gælder især folk, som arbejder med at reparere vejene. Det er klogt af dem, og jeg synes faktisk, at mange bilister er meget ubetænksomme: Vi spurter bare forbi, som om de ikke er der. Vi tænker ikke på, at de er mennesker, kan snuble og falde ud foran os. Hvad nu hvis det sker? Tja, uagtsomt manddrab – vil det måske lyde som – inde i retssalen. Det er ikke morsomt at skulle igennem, bare fordi vi ikke tænker os om.

Almindelige jakker måske?

Men kan det tage overhånd? Jeg ser flere og flere løbere nede ved søerne, som har refleksveste på, når de løber. Er det nu nødvendigt? Kan de ikke bare bære almindelige jakker eller flecejakker?

Altså jeg mener ikke, at biler kører rundt nede på løbestierne der, men der er godt nok mange cyklister. Er det løbernes måde at fortælle cyklisterne, at de også skal passe godt på? Måske er det deres måde at gardere sig på, når de går over Østerbrogade for at komme hjem i bad, inden de tager på arbejde. En cyklist kan nemt komme op på 30 km i timen i fart, så de bør da også passe på. De er ikke alle steder de svageste i trafikken åbenbart.

Har løberne den refleksvest på, når de så selv cykler på arbejde? Jeg ved det ikke. Jeg er dog sikker på, at de gør det bedste for at advare omverdenen om, at de er her som sårbare mennesker, som ikke vil gøre skade på andre.