Til Fyn på efterskole

For ikke så lang tid siden fik USA en ny præsident. Vi sad her i vores stue og fulgte med i ceremonien, hvor han blev sværget ind. Det var en flot, men også anderledes ceremoni. Der var nogle sangere, og så var der en digter, der læste et af sine digte op. Det var et imponerende digt, som virkeligt talte til vores hjerter og tanker om demokrati. Om frihed og lighed. Om sårbarhed og om den kamp, der skal til for at bevare værdierne, som vores samfund er bygget op omkring. Det var en meget smuk ung kvinde, der læste det op. Jeg kunne se, at min søn på 16 var fuldstændigt betaget.

Følsom dreng

Han er en meget følsom dreng, som ofte taler om sociale uretfærdigheder om at ville hjælpe de svage i samfundet. Han er også utroligt dygtig til sprog. Får gode karakterer i dansk og engelsk. Efter ceremonien talte vi lidt om, hvor forskellige demokratier kan være. Vi kom til at tale om forskellige kulturer, og hvor forskelligt vi hver især opfatter vores samfund.

Dagen efter kom min dreng ud i køkkenet med en erklæring: Han vil være sangskriver. Han vil koncentrere sig om at skrive tekster, der handler om samfundet. Om de undertrykte ude i verden og om ulighederne, der eksisterer. Jeg blev lidt overrasket over hans erklæring. Indtil nu havde han talt meget om, at han ville læse engelsk og måske blive tolk. Så det er lidt af en vending, han har taget.

Jeg sagde til ham, at så må han vist hellere se at komme i gang med at læse en masse om, hvordan samfundet er bygget op, hvordan forvaltningen fungerer mv. Han nikkede. Jeg tænkte ikke mere over det. Han får tit nogle lidt besynderlige – men også beundringsværdige ideer.

Efterskole med musikundervisning

Efter en god uges tid meddelte han os så ved morgenmaden, at han har fundet en efterskole på Fyn, hvor de underviser i sangskrivning. Han vil gerne have lov til at komme på den i et år, når han er færdig med 9. klasse.

Vi kiggede måbende på ham. Jeg anede ikke, at han mente det så alvorligt, at han vil bruge et helt år på at forfølge sin idé om at skrive sange. Jeg anede sådan set heller ikke, at der findes efterskoler, der underviser i sangskrivning.

Vi spurgte lidt ind til, om han virkeligt vil bruge et helt år på at skrive sange. Vi spurgte også ind til, hvad det er for en efterskole, han har fundet.

Skrive sange

Han forklarede, at det er en musikefterskole, hvor de også underviser i andre fag end musik. Bl.a. sangskrivning. Og musicals! Han viste os et site på sin tablet.

Den samme aften talte min mand og jeg om vores drengs ønske. Vi kan sådan set godt se hans pointe. Men et helt år? Vi læste, hvad skolen, han har fundet, skriver om sig selv. Vi har skrevet til dem for at høre nærmere. Vi skal undersøge det hele, inden vi beslutter os. Jeg regner med at høre fra musikefterskolen om få dage.