Boliglån i en fart

Jeg har kig på en bygning, som ligger stødt op til mit hus. Det er sådan, at husene her i landsbyen er bygget engang i middelalderen, og de ligger tæt. Det er både godt og ondt! Godt, fordi man har haft mulighed for at kunne passe på hinanden, kende hinanden og bruge fælles arealer og fælles nødvendigheder. Fx så har naboen og jeg haft fælles adgang til et køkkenrum med stor stenovn.

Næsten nabobygning

Bygningen, jeg har udset mig, ligger lige op til mit hus. Det ville være fedt, hvis jeg kunne købe den bygning, fordi, så ville jeg kunne isolere mit hus grundigt – og undgå at bruge tid på at skulle tænke på, at der kan gå svamp i mit hus. Her er nemlig meget fugtigt om vinteren, og det tager hårdt på husene. De har ikke varme og udluftningsfaciliteter som i moderne huse. Som sagt, landsbyen er bygget en gang i middelalderen. Hvad jeg ikke fik sagt, er, at alle bygningerne ja, hele landsbyen er fredet. Man må ikke intervenere med ny teknologi, så det kan ses. Man må selvfølgelig gerne få lagt varme eller aircondition ind i bygningen, men det må ikke kunne ses udefra. Det er lidt af et problem nogle gange.

Sælger er parat

Nu har jeg fået talt med ejerne af bygningen ved siden af. De vil gerne sælge, men vi kan ikke helt blive enige om prisen. De vil have fire gange mere, end jeg vil give! Hvorfor det? Fordi de kan se, at mit hus er 5 gange mere værd, end deres bygning er. Det er der en god grund til: Jeg har brugt de sidste 20 år på at sætte mit hus i stand. De har intet gjort ved deres bygning – og nu tror de så, at den er lige så meget værd, som mit hus er. Det er den ikke – efter min mening. De har en bygning, som i virkeligheden blot er en stor bunke sten. Der er ikke lagt elektricitet eller vand ind i bygningen. Der er heller ikke vinduer, blot store huller. Det koster mange penge at få lavet den slags ting. Det vil jeg ikke betale to gange for. Jeg er i forvejen nødt til at tage et ejendomslån for at kunne købe deres bygning, så prisen skal helst presses ned. Så langt ned som overhovedet muligt. Sådan et lån til bolig skal jo beregnes korrekt.

Banken er med

Jeg har talt med banken. De vil godt give mig ejendomslånet, jeg beder om, men de sætter den betingelse, at jeg betaler det af inden 10 år. Det er kort tid, fordi jeg jo vil få store udgifter til at sætte den nye bygning i stand. Det betyder i praksis, at jeg vil få en husleje, som er det dobbelte af, hvad jeg betaler lige nu. Det er jeg ikke sikker på, at jeg kan klare i de næste 10 år. Når jeg tænker udgifterne til istandsættelse ind i regnestykket! Ok, jeg kan få noget støtte til at lave isolering og energibesparende foranstaltninger i bygningen – men det vil så kræve, at jeg hele tiden rapporterer til skattevæsenet, imens arbejdet med istandsættelsen skrider frem. Det er jeg ikke sikker på, at jeg gider. Tiden, jeg skal bruge på det, er meget kostbar.