Hvepsebo og hvepse

Det er 2 år, siden jeg sidst var på ferie i sommerhuset. Så da jeg endelig fik besluttet mig til, at vi skal derop, så var der glæde hos børnene. De elsker det. Uanset hvilken tid på året vi tager derop, så elsker de at være der. Juleferie i sommerhuset er det bedste de ved. En regnfuld uge i sommerferien kan de sagtens leve med. Ludo og matador, kakao og den slags. Hyggeligt. Min mand er mere reserveret overfor sommerhusopholdene. Der er altid noget, som skal repareres eller bare gøres. Sidst vi var der for 2 år siden, var der nogle træsprosser, som skulle repareres og males. Det tog 7 dage at få gjort det, og så var ferien ikke længere.

Hvepsebo

Men her i sidste måned, da vi var deroppe, mødte vi en ubehagelig nabo. Eller ”tilbo” kan det måske kaldes. Vi fandt et rimeligt stort hvepsebo. Det sad lige oppe under tagrenden.
Nu er vores børn ikke sarte eller bange, men vi ville nu gerne have vores sommerhus i fred for hvepse. Men hvordan får vi hvepseboet fjernet?

Ingen af os har erfaring med at fjerne hvepsebo. Jeg har engang hørt, at man kan fjerne myrer med kanel, men den går nok ikke med hvepse. Nu ligger vores sommerhus meget afsides fra alt. Der er 100 km til den nærmeste købmand, hvor jeg ved, at man kan købe insektgift. Det er lidt langt at køre. Vi har heldigvis internet. Sjovt her i ødemarken, men nyttigt i dette tilfælde. Vi har jo tidligere googlet efter beskyttelse mod hvepse – men det var før, vi fik et decideret hvepsebo på matriklen!

Fjerne uden gift

Vi var inde på nettet for at se, om vi kunne fjerne hvepseboet uden giftmidler. Det er også bedre for miljøet.
Min mand og jeg læste mange artikler om det. Det viste sig, at det ikke behøver at være en særlig besværlig proces at fjerne det. Lidt mod og tålmodighed, så kan det lade sig gøre.

Har vi nogle tykke arbejdshandsker? Tjek. Ja.
Har vi en stige, så jeg kan nå derop? Tjek. Ja.
Har du en stor plasticpose? Tjek. Ja.

Mere skal der ikke til. Jo én ting til: Mørke – helst. Når det er mørkt, så er hvepsene ikke aktive, og man er sikrere på, at alle hvepsene, som bor der, er faldet i søvn. Så er chancen for hvepsestik mindst.
Men hvornår bliver det mørkt heroppe? Vi er sådan set ret langt nordpå. Jeg finder ud af, at solen går ned ved 23:00 tiden om aftenen. Nå, så bliver det en lang aften. Vi må holde os vågen til ca. 23:30 tiden og, så få hvepseboet væk.

Da det endelig blev mørkt den aften, famlede vi rundt med stigen og en lommelygte. Vi var trætte efter en lang, men dejlig dag sammen med børnene. Køreturen herop havde også tæret på kræfterne, så det her med at skulle fjerne et hvepsebo den første aften, var ikke lige den helt gode start på ferien. Men vi fik det pillet ned, pakkede det i plastikposen og kørte det 10 km væk fra sommerhuset. Det gik nemmere end vi først, havde troet. Hvepseboet var heller ikke tungt. Det var bare at pille det ned.