Det bedste løbebånd?

Jeg har lige været en tur i USA på ferie, og det slog mig, at rigtigt mange amerikanere faktisk er blevet meget bevidste om sundhed og motion. Overalt så jeg kondiløbere og joggere, der dyrkede den livsvigtige motion – og på det hotel jeg boede, var der installeret ikke mindre end 10 løbebånd i motionscentret på 10. sal. Myten om at alle amerikanere er fede og ligeglade med deres vægt og sundhed holder ikke helt. Men der er store forskelle mellem fokus i forhold til stater og social klasse. Ligesom i Danmark i øvrigt.

Jeg var på en ferie i Californien, og der er det jo ulideligt varmt om sommeren i de dele af staten, der er ørken. Jeg var i Palm Springs, hvor der størstedelen af året er op til 43-45 graders varme. I den temperatur er det umenneskeligt at løbe ude i det fri, og derfor har fitnesscentre kronede dage i staten, der i øvrigt også er en af de meste sundhedsfikserede sammen med for eksempel Florida.

Andre stater i USA er værre stillet i forhold til sundhed – for eksempel Texas. Her der er ekstremt mange overvægtige og usunde mennesker, der qva dårlig kost og absolut ingen motion har udviklet ekstrem fedme og et hav af livsstilsygdomme.

Løbebånd

I Danmark ser vi egentlig samme billede. Mange er på understøttelse fra deres billige a-kasse, og de sidder foran fjernsynet hele dagen og fylder sig med underlødig mad fra McDonalds og andre lignende junksteder. Der synes at være en klar sammenhæng mellem social klasse og overvægt – overvægt ses sjældnere blandt mennesker med styr på livet. Og det hænger jo fint sammen egentlig. Lidt ligesom med rygning – her er det også de mindre begavede, der fylder i statistikkerne.

Nå – tilbage til Californien. Her er der sunde restauranter og juicebarer på hvert gadehjørne, og der er virkelig fokus på sundt liv og lødig kost. Vi kan da håbe på, at den trend breder sig til resten af USA og verden. Men problemet er, at den dårlige mad er ekstremt billig i USA, hvor det faktisk er muligt for to mennesker at spise sig mætte i junkfood for langt under 100 kr. Masseproducerede fødevarer som dem på burgerkæderne er af så ringe kvalitet og så fyldte med kulhydrater, at der ikke er noget at sige til, at folk bliver fede af det. Og de, der arbejder på nettet med for eksempel søgeoptimering er jo ekstra udsatte…