En kriminel søn?

Det har været et par lange og svære uger. Men nu er vi kommet igennem dem, og alt er gået godt. Vi var blevet kaldt til møde i ungdomskriminalitetsnævnet sammen med vores 13-årige søn. Han var mistænkt for at have lavet hærværk nede i byens centrum.
Politiet ved åbenbart, at han har nogle kammerater, der er lidt ældre, end han er, og som kan finde på at lave drengestreger.

Forkert dreng

Under mødet blev vi præsenteret for, hvad politiet mente, at han havde gjort. Og hvornår. Hærværket skulle være sket en lørdag aften. En video fra nogle butikker, der har kameraovervågning, viste billeder af en dreng, der kunne ligne vores søn.
Men det var ikke vores søn. Det kunne vi bevise, fordi netop den lørdag aften var han ikke ude og føjte rundt med kammeraterne. Han var nemlig på ferie med os. I Portugal. Vi havde heldigvis taget en masse billeder af ham under ferien dernede og kunne vise dem, at det var umuligt for ham at have deltaget i hærværket.

Vores gode advokat var smart

Det var i øvrigt vores advokat i Vejle, der havde foreslået, at vi medbragte billederne. Fint tænkt af ham. Det ville vi aldrig selv have tænkt på. Ikke fordi vi ikke har fantasi. Mere, fordi vi var temmelig chokerede over at få brevet, som indkaldte os til mødet.
Vi ved godt, at det ikke er det bedste selskab for vores dreng, at han føjter rundt med store lømler, der ødelægger butiksejeres vinduer. Vi taler meget med ham om det. Og vi har advaret ham, mange gange. Nu har han fået en forsmag på, hvad det vil sige at være på kant med loven og være ansvarsløs. På den anden side. Vi kan umuligt bure ham inde. Og vi kan af gode grunde heller ikke altid kontrollere, hvem han omgås.

Ungdomskriminalitetsnævnet

Heldigvis vil jeg sige, at alle deltagerne på mødet i ungdomskriminalitetsnævnet behandlede os meget pænt. Vi fik også en undskyldning for, at de har ulejliget os unødvendigt. De kunne jo godt se, at det ikke var min søn, de kunne se på videoen fra butikkens kamera.

Vi – min dreng og min mand, og jeg – fik en alvorlig snak med politimanden og hende kvinden fra kommunen om vigtigheden af at holde sig væk fra kriminelle handlinger. Også selv om man kan komme til at glemme, at det er kriminelt det, man gør, fordi det nemt kan gå hen og blive lidt spændende.

Vores dreng fik da også selv en forskrækkelse. Han har en gang været med til at spraye nogle vinduer til, men han lovede, at han vil holde sig fra det i fremtiden. Så hellere spraymale herhjemme. Han har fået lov til at lave al den graffiti, han vil nede på baghavens stakit.

Vi er glade for, at mødet er overstået, og at der ikke kommer konsekvenser for vores dreng. Han er måske lidt vild en gang imellem. Er alle 13-årige drenge ikke det? Han har fået en oplevelse, som har gjort stort indtryk på ham. På vejen hjem fra mødet erklærede han, at han dropper de kammerater. Han har fået andre interesser.