Hygge med en ren pejs

Det var min brors kone, der allerede i oktober måned havde ringet til os for at invitere os til at holde juleaften sammen med dem ude i deres dejlige sommerhus ved den jyske vestkyst. Da vi på det tidspunkt ikke havde andre planer, sagde vi straks ja tak til invitationen. Vi har et par gange tidligere holdt jul sammen med min bror, hans kone og deres to børn, og vores tre børn kommer fint ud af det med min bros børn, så vi besøger dem faktisk ret ofte, ligesom de tit er på besøg hos os.

Det blev også en rigtig hyggelig jul, vi to familier holdt sammen. Noget af hyggen blev bibragt af en nyanskaffelse, som min bor og hans kone havde valgt at give hinanden i julegave. De havde indkøbt den på forhånd, så vi alle kunne nyde godt af den i juledagene.

Jeg så den straks, da vi kom ind i sommerhusets pænt store stue. Det var en nærmest kugleformet pejs, der var placeret på gulvet ude i stuens ene hjørne. Pejsen var på det tidspunkt ikke tændt, men jeg bemærkede mig, at den faktisk var meget smuk i sig selv, og at den bestemt pyntede på stuen, som vi jo godt kendte i forvejen.

Selv tænkte jeg ikke nærmere over det, men min mand gik nysgerrigt hen til den nye pejs og studerede den nærmere. Han fik tilsyneladende ikke stillet sin nysgerrighed, så lidt efter spurgte han min bror, om det da ikke var sådan, at pejse skal have en skorsten for at slippe af med røgen.

Det var netop det, der havde gjort min mand nysgerrig, for han kunne ikke få øje på hverken skorsten eller noget andet, røgen kunne slippe ud af. Min bror smilede lidt og gav sig til at forklare, hvordan tingene hang sammen. Det viste sig at være noget helt nyt for os, så vi lyttede intenst til hans forklaring.

Det her, fortalte han, er en såkaldt biopejs. Den skal ikke fodres med almindeligt brænde, for det er i stedet bio-ethanol, der brændes af i pejsen. Jeg hælder bare den brændbare væske i beholderen og tænder for pejsen, hvorefter vi kan sidde og nyde de hyggelige flammer. Samtidig giver pejsen godt med varme fra sig, så vi kan spare meget på elvarmen, fortalte min bror.

Hverken min mand eller jeg havde nogensinde tidligere hørt om bio pejse, så vi spurgte lidt nysgerrigt ind til, om den så ikke gav noget sod fra sig, der kunne lægge sig som snavs i stuen. Men det er der slet ikke tale om, fortalte min bror. Bio-ethanol brænder så rent, at der hverken kommer røg eller sod fra forbrændingen, fortalte han.

Men det mest geniale er nu nok, fortsatte min bror, at man ikke skal tænke på nogen form for installation af afgangsrør og skorsten. Det betyder også, at vi kan flytte biopejsen, hvis vi en gang vil møblere om. Han godtede sig over de mange tusinde kroner, han havde sparet ved ikke at skulle have bygget en skorsten til pejsen.