Min hæl gør ondt

Fodbold og hælspore dur ikke

Du elsker at spille fodbold. Det er noget, du har gjort lige, siden du var helt lille. Det der med at være en del af et hold og samtidigt få bevæget kroppen har givet dig glæde og mange timers underholdning. Du har også fået løbet mange – rigtigt mange – kilometer på fodboldbanerne rundt omkring i landet. Selvom du har platfod, har det ikke påvirket dig og ingen på holdene, du spillede for, har bemærket noget om platfoden. Du har bare levet med den og nydt at være en del af holdet.

Slut med fodbold

Men det er slut nu – altså det her med at spille fodbold. Du har fået en hælspore – og den er ret alvorlig. Det gør ondt, når du står op om morgenen – og selvom smerten fortager sig lidt i løbet af dagen, så forsvinder den altså ikke helt. Du har derfor valgt at sætte dig på bænken og bare se til, når de andre spiller. Du vil ikke risikere, at skaden bliver værre.
Hør lige her. Hvorfor har du opgivet? Hvad får dig til at tro, at du ikke kommer til at kunne spille fodbold igen? Hælsporen?

En hælspore kan faktisk behandles med øvelser. Det er ikke nødvendigvis en permanent lidelse. Ok, det er rigtigt nok, at mennesker, der har platfod, har lettere ved at få lidelsen, men der er faktisk ingen videnskabelige beviser for, at det er sværere for platfodede mennesker at komme af med en hælspore, end det er for mennesker, der ikke har platfod! Har du talt med en dygtig sportsfysioterapeut om problemet, eller har du bare besluttet, at du ikke længere kan spille fodbold?

Der er hjælp at få

Jeg siger dig: Hvis du ikke har talt med en fysioterapeut om hælsporen, så bør du altså gøre det. Og du bør lade din idé om aldrig at spille fodbold igen blive derhjemme – og smide den i skraldeposen. (Den for organisk affald, for din idé kan ikke genbruges.)
Det har nemlig vist sig, at hælspore faktisk kan kureres – også hos mennesker med platfod.

Det er en langvarig proces, og det kræver, at du væbner dig med tålmodighed. Men det er bestemt ikke utænkeligt, at du sagtens kan komme til at løbe efter bolden igen. Måske skal du bruge et særligt indlæg i dine fodboldstøvler – og andre sko – men det er bestemt ikke udelukket.

Op med humøret

Så op med humøret – og lad være med at huske det som lægen fortalte dig for 20 år siden. Forskningen og teknologien har udviklet sig meget siden, dengang du var 5 år gammel og fik at vide, at du har en platfod. At du ikke voksede væk fra platfoden, er dit uheld. Men det er ikke et livstruende problem. Du kan stadig nyde at være en del af holdet.

Derfor: Væk med bitterheden og selvmedlidenheden. Få fat i en sportsfysioterapeut, som ved noget om hælsporer, og som kan hjælpe dig med at få den trænet væk. Det er nemlig muligt i dag. Og det behøver ikke at betyde, at du skal gå til fysioterapeut 2 eller 3 gange om ugen i de næste mange måneder.