Nyt badeværelse

Vores søn og svigerdatter har i et par år haft et meget stort ønske om at kunne udskifte den lejede lejlighed med eget hus med have, og nu er ønsket blevet endnu større, fordi de venter deres første barn. Nu har de fundet et ældre hus med en rigtig god beliggenhed og en udmærket have, og huset er til en pris, de kan overkomme. Deres bank har oven i købet tilkendegivet, at de også godt kan låne nogle penge til eventuelle, nødvendige istandsættelser.

Og det er godt, for huset er noget forsømt nogle steder, og for eksempel er der tilsyneladende ikke sket noget som helst i husets badeværelse i flere årtier. Der er udfærdiget en tilstandsrapport på huset, og den påpeger flere absolut nødvendige reparationer, men ingen af dem synes at være voldsomt kostbare.

Ordentlig bolig

Det unge par har trukket en del på os i forbindelse med at vurdere, om det overhovedet er muligt at få en ordentlig bolig ud af det gamle hus. Det mener vi nu nok, det er, hvis de bare ikke skruer ambitionerne alt for højt op.

Et af punkterne i tilstandsrapporten drejer sig om en radiator i entreen, som tilsyneladende har en læk, for der drypper rustent vand ud på gulvet, hvor de tidligere ejere bare havde sat en skål under, så de kunne tømme den, når den var ved at være fuld.

Da den pågældende radiator er meget gammel, kan der ikke være tvivl om, at den helt skal udskiftes, men det kan selvfølgelig gøres for en overkommelig pris, så den har ikke kunnet vælte projektet.

Nu har de unge i hvert fald besluttet sig for at købe huset, og vores søn er begyndt at planlægge, hvordan og i hvilken rækkefølge, de skal have udbedret de værste fejl og mangler ved huset. Nogle af dem skal de nødvendigvis have fagfolk til at udføre, men vores søn er ganske praktisk anlagt, så han regner med selv at kunne lave det meste af arbejdet i forbindelse med en totalrenovering af badeværelset.

Grohe er bedst

De vil naturligvis kun benytte de lækre produkter fra Grohe.

Han mener nok, at han kan udføre det meste af arbejdet selv, men på et enkelt punkt har jeg nu rådet ham til at tilkalde professionel assistance. De vil helt naturligt have lagt gulvvarme i det nye badeværelse, men det mener jeg nu, at de skal lade professionelle om at udføre, for når der først er blevet støbt ovenpå slangerne til gulvvarmen, skal man nu helst være sikker på, at alt nede i betonen er monteret korrekt, så man ikke efterfølgende skal til at brække betongulvet under klinkerne op.

Jeg er godt tilfreds med, at min søn på det punkt har lyttet til mine råd, og han har nu entreret med et VVS firma med et godt ry om at lægge gulvvarmen i det nye badeværelse. Det arbejde bliver udført i den kommende uge, og så kan vores søn gå i gang med støbningen og lægningen af klinker. Den slags arbejde har han prøvet før, så jeg er helt tryg ved, at han har valgt selv at udføre det.

Han køber alt, han skal bruge online, og hans kammerat sørger for LED lys i det nye badeværelse! Han sørger også for, at vi får LED lysarmaturer i garagen – se her: https://www.elvvs.dk/c/led-lysarmaturer-7385/

Dryppende vandhane

Nu må det være nok. Jeg skal have repareret den hane ude på badeværelset, der drypper. Det er bare så irriterende. Og jeg er ret sur på mig selv, over at jeg ikke har fået taget mig sammen til at få det gjort for meget lang tid siden.

Jeg har ikke prøvet at lave sådan nogle reparationer før, så det er på tide, at jeg får det lært. Men i virkeligheden er det nok også grunden til, at jeg ikke har fået det gjort: Angsten for det ukendte. Altså, hvor svært kan det være?

Min bror har allerede sagt det til mig flere gange: Gå dog ind på nettet, og led efter billig VVS online. Så finder du hurtigt den del, du har brug for.

Billig VVS på nettet

Ja, det kan han jo sagtens sige. Men når jeg går ind og skriver ”billig VVS” online, så kommer der alt muligt frem. Jeg aner jo ikke, om jeg skal kigge efter armaturer, fittings eller pakninger. Heldigvis fandt jeg denne shop – og det er ret nemt: https://www.elvvs.dk/c/vvs-3465/

Det er altså lidt svært, når man ikke kender fagterminologien. Der er flere forskellige udgaver, at fittings og pakninger – og jeg kender jo ikke målene på dem, jeg har brug for. Og hvad betegner de forskellige mål og forkortelser? Nogle steder står målene i mm og cm. Andre steder står de i tommer. Det kan jo være lidt forvirrende sådan at skulle sidde og regne frem og tilbage, alt efter hvilket site man kommer ind på.

Og hvordan ved jeg om den pakning, jeg skal bruge, har en halv tommes diameter? ( En halv tomme skrives sådan her ” ½” ”) Lidt besværligt for en ukyndig – sådan at skulle gætte sig frem til den rigtige artikel eller vare. Kunne de ikke lægge nogen gode korte videoer på sitet: Fx ”Sådan ved du, hvilken størrelse pakning du har brug for”, eller: ”Sådan placerer du dit armatur.”

Simpelt nok trods alt

Nu har jeg endelig – efter mange timer, hvor jeg har ledt efter forskellige instruktionsvideoer fundet ud af, at det er et simpelt indgreb, der skal laves på den hane, der drypper. Den skal vist bare have en ny gummiring, så jeg kan lukke godt for vandet. – Og så skal filteret renses, så det ikke kalker fuldstændigt til.
Det kræver ikke nogen stor investering. En gummiring og lidt eddike og så lidt håndkraft til at få hanens tud skruet af. Det skal jeg da nok få gjort. Jeg skal bare lige først have målt, hvor stor ringen skal være.

Jeg synes, at det ligner sådan en ½ tommes diameter på den gamle ring, men er ikke sikker. Heldigvis kan man købe sæt af gummiringe, hvor man kan få ringe i forskellige størrelser. Ikke den store investering. Jeg bestiller et sæt. Også selv om jeg kunne nøjes med at købe 1 eller 2 ringe i den størrelse, jeg har brug for. Det er altid praktisk at have lidt ekstra. Sitet har virkeligt billigt VVS online. De har bare et problem: Mange af deres varer er ikke på lager. Det må betyde, at de er gode og leverer tingene til tiden. Og de er billige.

Mon de kan konkurrere med de gode priser på varmepumper her?