Sommer og hvepse

Der er ikke noget nyt i, at hvepse er en af sommerens mørke sider. Vi elsker alle, når vi kan sidde udenfor på terrassen og nyde morgenkaffen eller en kold øl om aftenen. Når det så er sagt, så kender vi alle, at man må kontrollere sin drikkevarer for hvepse, inden man tager en ny tår, hvis der skulle være hvepse i. Lidt på samme måde, som man i Australien altid tjekker sit tøj for edderkopper, inden man tager det på.

Hvepsebo

Men hvor kommer alle disse hvepse fra – eller rettere gedehamse, der en fælles betegnelse ?  Det hele starter med at dronningen bygger et bo. Til dette har hun sine trofaste hjælpere – dronerne.  Som foråret skrider frem, så kommer arbejdere til og i løbet af kort tid har de opbygget et samfund i form af et hvepsebo. Som oftest bygger de bo under udhænget eller på loftet, hvor de kan sidde i frem for blæst, men helst varmt og tørt. Man kan se hvordan de hele tiden flyver frem og tilbage med friske forsyninger til boet.

Andre gange bygger hvepsene deres bo i legehuse eller redskabsrum, der virker uforstyrrede. Mange kalder fejlagtigt dette for en bikube, hvilket er falsk varebetegnelse. Bier og humlebier er nyttedyr. Altså de gavner vor fauna. Det gælder ikke for gedehams, der udelukkende er et skadedyr, der giver uskyldige hvepsestik.  Disse stik kan være særdeles farlige, hvis man har allergi overfor bistik eller hvepse.  Om efteråret går hvepseboet til, og kun dronningen overlever. På samme måde fortsætter det år efter år.

Men kan man ikke stoppe denne cyklus?

Jo, der findes en lang række firmaer indenfor skadedyrsbekæmpelse, der har dygtiggjort sig indenfor fjernelse af hvepsebo. Uanset hvor de måtte sidde, så er disse skadedyrsbekæmpere i stand til at sprøjte gift ind i boet, så det dør. Det er ikke nogen stor operation, som hvis man har borebiller i tagkonstruktionen eller væggelus i sengen. Med et enkelt pust, blæser de pudder ind i indflyvningen. Dagen efter er der ro. Andre kan selv fjerne et hvepsebo ved at skære det ned i en plastiksæk.

Det kræver dog langt mere erfaring og mod, da det hurtigt kan gå galt. Som de kloge siger: Hvis man først har sat sig hovedet at fjerne skadedyr som hvepse, så skal man ikke tøve. Dette uanset hvor mange gange man bliver stukket. Alternativet er endnu mere farligt.