Verdens bedste låsesmed

Virksomheden, jeg arbejder for, er stor. Vi har adgangskontrol med videokamera, tyverialarmer og særlige nøgler, vi skal bruge for at komme ind – eller ud. Det er helt ok. Klart at virksomhedens ejere passer på. Vi sælger diamanter, og risikoen for indbrud er selvsagt. Forsikringsselskabet, som virksomheden bruger, kræver dog, at adgangskontrollen bliver tjekket hver 3. måned. Det giver fast arbejde til vores låsesmed på Frederiksberg.

Det er ikke, fordi at virksomheden bor på Frederiksberg. Nej, vi bor i Antwerpen. Men låsesmeden fra Frederiksberg, som jeg kontaktede, da vi startede virksomheden, var bare så dygtig, så vi besluttede hurtigt, at han skal blive vores faste låsesmed. Hvis vi i uventede situationer får brug for en låsesmed, så kan vi altid henvende os til en af de lokale låsesmede.

Vores danske låsesmed kommer hver tredje måned. Vi sender ham en flybillet, booker et hotelværelse til ham, og så klarer han resten. Han har efterhånden fået introduceret flere af de lokale låsesmede til os, så jeg kan ligesom forstå, at det er lidt en pestilens for ham, at han skal rive en uge ud af kalenderen hver 3. måned bare for en enkelt kunde. Men jeg vil så lige sige, at vi dækker hans omkostninger og betaler ham en god timeløn.

Selv er jeg glad, når han kommer. Selv om hollandsk – eller flamsk – er ret nemt for mig, så er det rart at kunne tale rigtigt dansk i ny og næ. Jeg tager nemlig ikke så ofte hjem til Danmark, så han er ligesom et sikkerhedsnet for mig, så jeg ikke helt glemmer det danske sprog.

Jeg lærte ham at kende, dengang jeg studerede gemmologi. Dengang boede jeg på Frederiksberg og havde glemt min nøgle efter en lang aften i byen med nogle venner. Han var min redningsmand, fordi han kom kl. 3 om morgenen og lukkede mig ind i min lejlighed, så jeg kunne nå at få frisket op på pensum inden eksamen den efterfølgende dag. Dengang var han den billigste låsesmed på Frederiksberg. Han kører i øvrigt også på Amager!

Han kommer igen i næste uge. Denne gang skal han arbejde hårdt. Vi skal nemlig have skiftet hele vores alarm- og nøglesystem ud. Det kræver forsikringsselskabet, at vi gør én gang hvert 2. år.

Det er forståeligt. Det er kostbare sten, vi handler med så ok. Det er vores danske låsesmed bekendt med og forberedt på. Jeg tror også, at han sætter pris på at være her, og at jeg hjælper ham med mange ting under arbejdet. Fx at bestille mad i frokostpausen. (Han elsker vietnamesisk mad.) Eller at skifte hotel, hvis det, vi har booket for ham, har for meget larm. Det kan ske.

Jeg har givet besked til vores chauffør om at hente ham i lufthavnen i Amsterdam i morgen. Har forberedt skiltet: Låsesmed fra Frederiksberg. Vi foretrækker at bruge det signal, fremfor hans navn, da det hurtigt vil blive kendt. Ordet ”låsesmed” er muligvis ikke det mest smarte at bruge på sådan et skilt, men når vi oversætter det til flamsk, bliver det til et almindeligt navn: Slotenmaker. Det sikrer mere anonymitet, og det er det, vi gerne vil have. Vi skal ikke være synlige.