Legetøj gennem tiderne

Børn har altid leget med legetøj. Nu ved man jo ikke helt præcist, hvad børn i stenalderen har leget med, men det er nok ikke helt forkert at gætte på, at de har leget med bue og pil, eller at de har lavet krukker af ler osv. De havde i hvert fald ikke adgang til for eksempel det hyle-skægge bordfodbold, som mine unger elsker.

Vikingetiden

Man ved, at i vikingetiden, så har børn leget med dukker og snurretoppe, og man har også trukket tov og gået balancegang. I middelalderen har børn leget med små figurer af dyr og mennesker, og man har spillet fodbold! I 1600- og 1700tallet red børnene på gyngeheste. Senere fik ungerne trævåben og dukkehuse at lege med. Med industrialiseringen blev trævåbene og dukkehusene udskiftet med sæbekasser og klodser. Klodserne var af træ, men det var faktisk dem, som senere gik hen og blev til legoklodser! Måske blev dukkehusene udskiftet, men dukkerne forblev. Den første Barbie blev født i 1950. Og Lego startede med sine legoklodser i slutningen af 50’erne. Ca. 20 år senere kunne børn få lov til at lege med elektrisk tog, 40 år senere, altså i 1990’erne kom de første spillekonsoller på markedet.

Fjernstyret legetøj

Samtidigt kommer der en del fjernstyret legetøj på markedet. I dag er mange børns største ønske en eller anden app, de kan spille et spil med, på deres tablet eller smartphone.

Måske har du lagt mærke til, at legetøjet gennem tiden har altid haft en uddannende funktion. Buen og pilen blev brugt til at lære at jage og fiske med. Dukkerne blev en øvelse i at blive far og mor senere hen. Gyngehestene og trævåbene var træning i at være en patriotisk soldat. Klodserne stimulerede kreativiteten og funktionelle linjer. Og ja, det fjernstyrede legetøj kan bruges til at lære at navigere i det virkelige liv. Enten på gaden på vandet eller i luften. Apps kan få sat fantasien rigtigt godt i gang. De kan også lære barnet at tænke strategisk.

Men ikke alt legetøj er kun for børn. Der findes meget legetøj, som også er for voksne. Det gælder fx fjernstyret legetøj. Den slags legetøj er ved at blive rigtigt populært igen. Grunden er nok, at det bare er megasjovt at lege med det. Samtidigt kan det sætte adrenalinen i vejret. Der findes klubber, hvor folk mødes for at flyve med deres droner. De får en god oplevelse, fordi nogle droner er udstyret med et kamera, som kan vise billederne på en skærm på controlleren, de holder, mens de flyver dronen. Det er faktisk muligt at få et dronebevis, så man kan bevise, at man er certificeret dronefører.

Droner og den slags

Nu er en drone og en fjernstyret helikopter ikke helt det samme, men en fjernstyret helikopter giver helt sikkert, også mange timers god leg. Ligesom en fjernstyret bil eller tank kan det.
Nogle mennesker sværger til fjernstyret legetøj, fordi det er små efterligninger af rigtige modeller. De bliver til samlerobjekter.
Det er da også cool at have en fjernstyret Lamborghini i sin samling, ikke?

Jeg kan forestille mig, at mange scener i spændingsfilm, hvor en helikopter jager en bil, faktisk er lavet med fjernstyret legetøj. Det kan være, at det er en af grundene til, at det er blevet meget populært igen.